Ne kelljen választani, mondták Debrecenben

A megyeházán rendezett esemény célja az volt, hogy nyílt társadalmi párbeszéd induljon el a nők helyzetéről, miként lehet egyensúlyban a család, az anyaság és a karrier ma egy nő életében. – Család, anya, karrier: újrafogalmazását, újragondolását, alapértékeinek megtalálását keressük ennek a három szónak – mondta el Porkoláb Gyöngyi programvezető. Debrecenben a város vezetése is arra törekedik, hogy ne legyen nehéz gyermeket nevelni. Megfelelő óvodák és bölcsődék vannak a városban, az önkormányzat pedig kedvezményekkel is segíti a családokat.

Debrecenben a város vezetése is arra törekedik, hogy ne legyen nehéz gyermeket nevelni. Megfelelő óvodák és bölcsődék vannak a városban, az önkormányzat pedig kedvezményekkel is segíti a családokat.

– Kismama bérletet adunk az érintetteknek, éves szinten 20 millió forintot költünk erre a költségvetésünkből – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

A konferencia fővédnöke Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt, aki előadást is tartott. Elmondta: az állami családpolitika arról szól, hogy ne kelljen választania a nőknek a család és a karrier között.

– Visszaállítottuk a GYES-nek a harmadik évét, ami lehetővé teszi, hogy hosszabban otthon maradjanak ismét az édesanyák a gyerekeikkel. Ezzel párhuzamosan, illetve ezt követően vezettük be a GYED extrát, aminek köszönhetően már hat hónapos kisbaba mellett is lehet úgy munkát vállalni, hogy nem veszítjük el a GYES-re vagy a GYED-re a jogosultságot – sorjázta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A debreceni konferencia az első állomása volt egy hároméves kezdeményezésnek. A mai rendezvényen csaknem 180-an vettek részt.

Forrás: dehír