Új kihívások előtt a debreceni munkaerő-piac és kreatívipar! – V. CS.A.K. egy nő?! szimpózium

Óriási lendülettel fejlődik a debreceni munkaerő-piac; számos nagyvállalat települ a cívisvárosba, ami több ezer új munkahely megteremtését eredményezi. A munkaerő-piaci változások a város és a régió munkáltatóit és munkavállalóit egyaránt nagy kihívások elé állítják. Hogyan tudunk felkészülni a megváltozott és folyamatosan változó munkaerő-piaci trendekre? Fiatal pályakezdőként, kisgyermekes édesanyaként vagy gyermekünket egyedül nevelő szülőként hogyan tudunk lépést tartani a változásokkal? Ezekre a kérdésekre fókuszált a közel 20 éve fennálló Debreceni Kőr Dáma Egyesület 2018. október 17-i CS.A.K. egy nő?! szimpóziuma

A Kihívások és lehetőségek – családok a munkaerő-piacon és a kreatíviparban c. szimpóziumon résztvevő szakemberek a családbarát munkahelyi megoldások fontosságára hívták fel a figyelmet. Hazai viszonylatban példaértékű, hogy Debrecenben vannak már olyan vállalatok, ahol bölcsőde épül, ahol bizonyos konferenciákon gyermekeikkel vehetnek részt a szülők, ahol részmunkaidős pozíciókat is tudnak vállalni vagy akár home office-ban is dolgozhatnak a munkaerő-piacra visszatérő édesanyák, de még így is jelentős az elmaradás az európai uniós átlaghoz képest. Minél jobban szem előtt tartja a munkáltató a munkavállaló családi hátterét, figyel annak igényeire, annál inkább számíthat a bizalomra és lojalitásra. Az elkövetkező néhány évben több ezer új munkahely, pozíció fog “megnyílni” Debrecenben, melyeknek bizonyos százalékában elengedhetetlen lesz a rugalmas munkavégzés biztosítása.

Emellett a nagyvállalatok érkezésére a képzésnek is fel kell készülnie: a minőségi, célirányos oktatás, az idegennyelvi képzés, a szakképzés, mérnöki képzés további fejlesztése és dinamizálása és a mérnöki képzés fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy a kínálat és a kereslet találkozni tudjon.

“A munkaerő-piacon Debrecenben is jelen vannak azok az édesanyák, akik gyermekvállalás után olyan otthon is végezhető munka mellett döntöttek, ahol az önmegvalósításnak adnak teret: elindították saját kreatívipari vállalkozásukat. Belőlük nőtt ki a Debreceni Kőr Dáma Egyesület által felkarolt, a CSAK egy nő?! brand alatt futó CSAK dizájn kezdeményezés, amely ma már a régió, sőt az ország számos pontjáról tömörít kreatívipari szakembereket. Debrecen abban a szerencsés helyzetben van, hogy két művészeti iskolából is nőhetnek ki új alkotók.” – hangsúlyozta Porkoláb Gyöngyi, a Debreceni Kőr Dáma Egyesület elnöke, a CS.A.K egy nő?! program elindítója az október 17-i szimpóziumon, amely 25 neves szakember közreműködésével közel 150 résztvevő részvételével zajlott. Hozzátette: „2 éve indítottuk útnak a CS.A.K egy nő?! konferencia-sorozatot, mely ma már az 5. állomásához érkezett. Konferenciáink, szimpóziumaink szervezése során mindig szem előtt tartjuk a debreceni közéleti, gazdasági aktualitásokat, így a mai napon a változó munkaerő-piaci trendekkel foglalkoztunk. Az elhangzott gondolatok a szimpózium folytatására, a munkaerő-piaci kérdések további megvitatására sarkallnak bennünket.”