Bazsalikomos-epres panna cotta

A panna cotta az egyik leggyorsabban, legkönnyebben elkészíthető desszert otthoni körülmények között, tulajdonképpen a legnehezebb a hűtési idő kivárása, ami nagyjából 3-4 óra. Igazi jolly joker finomság, nyáron szezonális gyümölcsökkel, télen akár fahéjas, almás, gyömbéres, szilvás, vagy karamelles ízvilággal is nyerő.

Most viszont végre beindult az eperszezon, ez a mennyei májusi-júniusi gyümölcs pedig méltó kísérője ennek a finom, krémes olasz desszertnek. S a bazsalikom? Sokan inkább csak olasz ételekhez, salátákhoz tudják elképzelni, pedig remekül passzol a könnyed desszertekhez, nálunk a cukrászdában például fagylalt is létezik belőle, s nagy népszerűségnek örvend. Természetesen az ízesítést nem visszük túlzásba, inkább a lecsengésben érződik a bazsalikom íze. Csakúgy, mint ennél a desszertnél, ahol az úgynevezett infúziós technikát alkalmazzuk. Ez azt jelenti, hogy a bazsalikom ízét a tejszínbe áztatás révén nyerjük ki.

Hozzávalók 5 db 100 ml-s pohárhoz:

  • 500 ml 35%-os tejszín
  • 4 lap zselatin
  • 115 g kristálycukor
  • 1 kisebb csokor bazsalikom, ami kb 4-5 szár, leveleivel

Bazsalikomos eper ragu:

  • 300 g eper
  • 60 g kristálycukor
  • 3 g pektin
  • ½ citrom leve
  • 5 levél bazsalikom

Előkészítünk 5 db kb 120 ml űrtartalmú üveg vagy kerámia tálkát.

A pannához a tejszínt forrpontig melegítjük, hozzáadjuk a száráról letépkedett bazsalikomot, majd fóliával lefedve kb 20-30 percig pihentetjük. Átszűrjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, és megint felmelegítjük, úgynevezett csípősre, épphogy gőzöljön, nem kell forralni. Közben a zselatinlapot beáztatjuk jéghideg vízbe. Kinyomkodjuk, majd a meleg tejszínben elkeverjük. A folyadékot kancsóba öntjük (könnyebben adagolható így). Elosztjuk az előkészített edényekben.

Dermedésig hűtőbe tesszük.

Az eperraguhoz az epreket megtisztítjuk, kicsumázzuk, majd 4 darabba vágjuk. Lassú tűzön kevergetve felforraljuk, amíg elkezdi a levét ereszteni. A kristálycukorhoz keverjük a pektint, majd az eperhez adjuk, és tovább főzzük. Az egész elegynek forrnia kell pár pillanatig. A tűzről levéve hozzáadjuk a fél citrom levét, és az apróra vágott bazsalikomleveleket.

Tálaláskor a megdermedt panna cotta tetejére adagoljuk a bazsalikomos eperragut, friss eperrel díszítjük.

Jó étvágyat!