Kávés-narancsos csokoládépite
A tarte egy méltán népszerű francia desszert típus, mely ropogós tésztakosárkát jelent, s ennek is megvan a magyar változata: a pite. A tésztakosarakba jelen esetben krémes csokoládéréteget töltünk, amit a kávéval és a narancsos ízvilággal turbózunk. A kávé és a narancs ugyanis rendkívül jól működik egymással, és ha ez a kombináció csokoládékrémben jelenik meg, a siker garantált.
Pite (tarte) tészta:
- 165 g liszt
- 20 g mandulaliszt
- 100 g hideg vaj
- 1 közepes tojás
- 60 g porcukor
A lisztet, mandulalisztet a vajjal és a cukorral késes betétű robotgépben morzsás állagúra keverjük, majd a tojással együtt gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. Hűtőben ½ órát pihentetjük. Két sütőpapír között 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, majd egy lemezre/tálcára téve 1 órára hűtőbe tesszük. Közben előmelegítjük a sütőt 180 C fokra. A tésztát a hűtőből kivéve a formához igazítva kiszúrjuk, majd kibéleljük vele a piteformánkat. Ha nagyobb piteformát használunk, tehetünk rá nehezéket, sütőpapíron szárazbabot, sütőgolyókat, hogy ne púposodjon fel. Formától függően kb 8-12 percig sütjük, amíg a széle aranyszínű lesz, de a belseje világos marad. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
Kávés csokoládékrém:
- 50 ml espresso
- 75 ml tej 3,5%
- 125 ml tejszín 35%-os
- 2 tojássárgája
- 25 g cukor
- 150 g 60 %-os étcsokoládé
A csokoládét – amennyiben nem csokipasztillával dolgozunk, apróra daraboljuk.
A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, majd a tejjel, espressoval és tejszínnel felöntjük, és lassú tűzön addig melegítjük amíg a kanalat szépen fényesen bevonja a keverék. Ez kb 82-84 C fok. Fontos hogy folyamatosan keverjük, és lassú tűzön, akár gőz fölött dolgozzunk, mert a tojás kicsapódhat az erős hő hatására. A keveréket a csokoládére öntjük, szilikon spatulával egyneművé keverjük. Folpackkal lefedjük, félretesszük.
Kávés ropogós morzsa:
- 40 g liszt
- 50 g mandulaliszt
- 50 g cukor
- 40 g szobahőmérsékletű vaj
- 10 g őrölt arabica kávé
A hozzávalókat egy tálba összemérjük, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. nem kell teljesen összeállnia! Sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, és 180 C fokos sütőben 10-12 percig sütjük. Sülés közben 1-2 alkalommal átkevergetjük, hogy mindenhol egyenletesen süljön. A tepsin hagyjuk kihűlni, a nagyobb darabokat nyugodtan morzsáljuk el.
Narancsos fehércsokoládékrém:
(előző nap készítendő!)
- 250 g 35%-os tejszín
- 50 g fehércsokoládé
- 1 lapzselatin
- reszelt narancshéj, bio vagy kezeletlen
A zselatinlapot jéghideg vízbe áztatjuk. A tejszínt felforrósítjuk, feloldjuk benne az előzőleg beáztatott zselatint, majd a fehércsokoládéra öntjük. Lágy krémet keverünk belőle, majd belereszeljük a narancs héját, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Felhasználáskor lágy habot verünk belőle, és a kész tarte-ok tetejére adagoljuk, akár habzsákból, akár két kanál segítségével.
Összeállítás:
A kihűlt pitealapot megszórjuk a morzsával, majd a szobahőmérsékletű csokoládékrémet eloszlatjuk rajta. Hűtőben pihentetjük.
Ha megszilárdult a csokoládékrém, jöhet a díszítés. A narancsos fehércsokis tejszínt lassú fokozaton lágy habbá verjük, majd habzsákból a csokis piték tetejére habsipkákat nyomunk belőle. Durvára tört kávészemekkel, reszelt narancshéjjal, kumquat karikával díszítjük.
Tipp: ha maradna ki a csokikrémből (ez piteformától függ), készíthetünk pohárdesszerteket: A krémet azonos mennyiségű tejszínhabbal lazítjuk, majd poharakba adagoljuk, tetszés szerint a fehércsokis tejszínhabbal, gyümölccsel, kávészemekkel díszítjük.