Créme brulée

A créme brulée nehéznek és bonyolultnak tűnik, pedig nem az: elkészítése sokkal egyszerűbb, mint egy főzött vaníliakrém, hiszen amíg ott figyelni kell a hőfokra, nehogy a tojás kicsapódjon, itt gyakorlatilag összekeverjük az összetevőket és mehetnek a sütőbe. Itt inkább bizonyos eszközök hiánya okozhat gondot, hiszen például a karamellréteget a leghatékonyabban szakácsfáklyával tudjuk létrehozni, de nagyobb lakberendezési boltokban, konyhatechnikai üzletekben már ez is gond nélkül beszerezhető. Emellett szükségünk lesz egy olyan peremes tepsire, melybe beleállíthatjuk a kis formákat. És tulajdonképpen ennyi.

Crem brule

Hozzávalók 6 kis formához:

  • 7 db tojássárgája
  • 5 dl tejszín
  • 1,2 dl tej
  • 9 dkg kristálycukor
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje, vaníliaőrlemény, vagy vaníliakivonat
  • 1 csipet só

Szükséges eszközök:

  • kb 1 dl űrtartalmú kerámiatálkák
  • 1 nagyobb peremes tepsi
  • ha van szakácsfáklya, nagy segítség, konyhatechnikai boltokban beszerezhető, de anélkül is készülhet!

A sütőt 140 C fokra melegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket félretesszük. A sárgájákat kikeverjük a kristálycukorral, vaníliával. csipet sót is adhatunk hozzá, de tényleg picit, nem azt jelenti, hogy meg kell sózni J

A tejszínt és a tejet forrpontig melegítjük, majd hőkiegyenlítéssel a cukros tojássárgájához adjuk. (Hőkiegyenlítés: a tojáshoz kb ½ dl forró folyadékot adunk először, majd még egyszer-kétszer ezt megismételjük, elkeverjük, majd lassan hozzáadagoljuk a teljes forró folyadékot. Így fokozatosan adagolva elkerülhető a tojás kicsapódása.) A krémes folyadékot a kis tálkákba adagoljuk, amit a nagyobb tepsibe helyezünk. Felöntjük vízzel, természetesen óvatosan, hogy a tálkákba ne menjen a víz! Az előmelegített sütőben kb 35-45 percig sütjük.

Sütés után azonnal kivesszük a forró vízből a tálkákat – sütőkesztyűt használjunk mindenképp! és hideg helyre tesszük (télen terasz, pince, stb) Kihűlés után megszórjuk kristálycukorral a tetejüket, és a szakácsfáklyával szép aranybarnára karamellizáljuk.

Ha van a sütőn grillező funkció, meg lehet próbálni azzal is, bár ilyenkor még sülni fog tovább a krém, nem ugyanazt a krémes állagot fogjuk elérni. Ezt elkerülendő kicsit hamarabb szórjuk meg a cukorral és úgy grillezzük rá.