Nádasdy Borbála – írónő Nádasdy Borbála

Gróf Nádasdy Borbála a történelmi Nádasdy-család tagja, írónő, korábban balettmester, színésznő.

Édesapját származása miatt megbélyegezték, Borbálát 12 éves korában néhány napra börtönbe zárták családjával együtt nemesi származása miatt. Az 1956-os forradalom után kénytelen volt disszidálni Magyarországról. Bécsben filmszínésznői pályát kezdett tizenhét évesen, számtalan filmben, televíziós szerepben, és színpadon játszott. Párizsban vált elismert balettmesterré.

Életét a jog-és birtokfosztás, a társadalmi megbélyegzés, a megaláztatás, az emigráció jellemezte, amelyek után képes volt újra felépítenie életét, és jelentős sikereket elérnie nemzettudatának, kitartásának és életszeretetének köszönhetően. Művei: Zagolni zabad?, A szabadság zaga, Maradni zabad!, Ízes élet, Úton-útfélen

Az írónő gondolatai: A nő, az igazi nő tudatába kell, hogy legyen, hogy az ő szerepe földi létben a legnagyobb felelősség. Éppen ezért ezt a szerepet nagy alázattal, szerénységgel, tudatosan kell vinnie. Élettárs, anya és hivatását gyakorló ember. Mert, ahogy Veres Pálné állítja: ” Amilyen a nő olyan a család, amilyen a család olyan a társadalom ”