Szilvás-mákos, és fahéjas – Rugelach

A rugelach a lehető legegyszerűbb változata a házi péksüteményeknek, tésztája pillanatok alatt elkészül, nem kell hajtogatni, keleszteni, gyakorlatilag elronthatatlan. Vajjal és krémsajttal készül, könnyű, roppanós a tésztája, és nagyon sokféle töltelék jól áll neki, legyen az csokoládé, dió, mák, baracklekvár, pirosgyümölcsös lekvárok, fahéj vagy más fűszerek. Nem utolsó szempont, hogy akár hétvégi reggelinek is beillik, ha előző este bekeverjük a tésztáját, éjszaka pihen, reggel betöltjük és kisütjük. Sőt, akár betöltés nélkül, akár töltve is lefagyasztható, így bármikor elő vehetünk belőle, gyorsan kisütjük, és kész a finom reggeli péksüti.

Hozzávalók 32 db-hoz:

250 g vaj szobahőmérsékleten

250 g krémsajt,  nem mascarpone! szobahőmérsékleten

100 g porcukor

325 g liszt

csipet só

lekenéshez: 1 db tojás egy evőkanál tejjel elkeverve

Töltelék:

Szilvalekváros-mákos változat:

2-3 evőkanál kenhető szilvalekvár, darált mák, kristálycukor

Fahéjas változat:

5 dkg vaj, langyosan, 5 dkg cukor, 1 evőkanál fahéj

  • A tésztához a puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd a krémsajtot is hozzákeverjük.
  • Jöhet 2-3 részletben a liszt. Kissé ragacsos tésztát fogunk kapni, melyet folpack-ba csomagolva a hűtőbe teszünk pihenni, minimum 1-2 óra, de akár egy éjszakán át is lehet. A tészta kihűlés után adagolható és fagyasztható!
  • A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
  • A kihűlt tésztát alaposan lisztezett deszkára téve nagyjából kör alakra, és 3 mm vastagra nyújtjuk.
  • Megkenjük a töltelékkel: a szilvás-mákos esetén vékonyan rákenjük a szilvalekvárt és megszórjuk darált mákkal elkevert kristálycukorral. A fahéjas esetén a puha vajjal, majd a fahéjjal összekevert cukorral szórjuk.
  • Egy pizzavágó vagy derelyevágó segítségével 16 egyenlő cikkre vágjuk. A cikkeket a szélesebb végüktől kezdve kifliszerűen feltekerjük, majd a kis kifliket sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk, megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és a 180 C fokos sütőben kb 20-25 percig sütjük. A tetejüknek szép aranybarnának kell lenniük.