Porkoláb GyöngyiVisszatekintő

Befogadás, elfogadás, elengedés – Porkoláb Gyöngyi gondolatai a III. CSAK egy nő? konferenciáról

“A Debreceni Kőr Dáma Egyesület idén ünnepli fennállásának 18. évfordulóját, amire nagyon büszke vagyok. Számomra ez egy rendkívül fontos évforduló, olyan, mint egy gyermek életében a felnőttkor, az első megmérettetés, az érettségi vizsga elérkezése. Nagyon-nagy örömmel tölt el, hogy a mai napon ilyen szép számban megtiszteltek bennünket jelenlétükkel. Sorainkban ülnek kismamák, anyák, nagymamák is, akiknek a családok életében betöltött szerepe nagyon fontos, hiszen ránk, rájuk mindig, minden élethelyzetben lehet támaszkodni.
Ezt a konferenciát azért is hoztuk létre, hogy segítve egymást lányok és fiúk, nők és férfiak, anyák és apák, olyan információkat osszunk meg az élet minden területéről, amelyek igazán hasznosak lehetnek. Gondoljunk csak a gyereknevelési trükkökre vagy a munkahelyi konfliktusokra, magánéleti, életviteli elakadásokra.
Elöljáróban szeretném elmondani, hogy a Debreceni Egyetem több olyan kutatást is végzett, melyek azt vizsgálták, hogy a nők számára a karrier és a család összehangolása milyen problémákat okozhat. Más esetben arra próbáltak választ kapni, hogy az egyetemistákat milyen családalapítási szándékok vezérlik.
A fenti kérdésekre adott válaszok egyértelműen azt mutatják, hogy a fiatalok minél rövidebb idő alatt, minél több gyereket szeretnének, de valahogy, amikor eljön a családalapítás ideje, mégis visszahátrálnak. Ennek talán a mai nőkről kialakult kép az oka, valamint az, hogy a legtöbben nem is tudják, hogy mi egy anya feladata a családban. A Debreceni Egyetemen szeptembertől egy négy féléves képzés fog indulni ennek kapcsán, a családi életre nevelés témakörben.
Mi is megpróbálunk egy kis ízelítőt adni mindehhez, remélem, hogy a konferencia hasznos lesz mindenki számára.”