Epres-rebarbarás galette

A galette az omlós tészták családját képviseli, egyfajta pite, általában nyitott, fészekszerűre formázott tésztakosárban változatos töltelékkel készülő sütemény. Édes és sós variációival egyaránt lehet találkozni, hiszen remekül beválik akár reggeliként, előételként, de persze desszertként is, vagy csak úgy, délutáni kávé mellé.

A nyári idénygyümölcsöknek nagyon jól áll, a klasszikus meggyes, almás, szilvás, vagy más pirosgyümölcsös piték alternatívájaként működhet. Rusztikusabb formájával azonnal meghódítja szívünket, majd amikor megkóstoljuk, tényleg azt érezzük, elmerülünk az ízek sokféleségében.

Természetesen az eperszezon közepén még ennek a süteménynek is ez a gyümölcs a főszereplője, kiegészülve a másik, talán még nem annyira bátran használt rebarbarával. Én mindenkit bíztatok, hogy próbálja ki, jól működik eperrel, szederrel, almával, fűszerek közül a gyömbér, rózsabors, fahéj, vanília áll jól neki. Ennél a receptnél a számomra nagy kedvenc gyömbért használtam. A fotózás kedvéért még egy kis áfonyával is megszórtam, nem rontotta el J

Amire érdemes figyelni, hogy ez a típusú tészta akkor marad finom omlós, ha hidegen dolgozunk vele, tehát nem szabad sokáig gyúrni, kezünk melegétől ne puhuljon vissza, épphogy álljon össze. Nyújtás-formázás esetén is gyorsan dolgozzunk, töltsük, lekenjük, és már mehet is a sütőbe.

Omlós tészta, hozzávalók 4 közepes vagy 8 kisebb galette-hez:

  • 300 g finomliszt
  • 200 g vaj
  • 25 g kristálycukor vagy nádcukor
  • 0,5 g tengeri só
  • 1 kávéskanál hideg tejföl

A tészta hozzávalóit a tejföl kivételével késes robotgéppel vagy kézzel gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk, majd a tejfölt is hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Cipót formázunk, majd fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket:

  • 400 g eper
  • 300 g rebarbaraszár
  • 1 cm gyömbér, esetleg ½ kávéskanál gyömbérpor
  • 75 g nádcukor
  • 10 g étkezési keményítő

Az epret megmossuk, csumázzuk, negyedekbe vágjuk. A megmosott rebarbaráról hosszában lehúzzuk a keményebb külső réteget, héjat, majd kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, gyömbért, és 1 perc alatt összeforraljuk, de ne essen össze a rebarbara! A tűzről levesszük, hozzáadjuk a negyedelt eprek 2/3 részét, majd hűlni hagyjuk. Hozzászórjuk a keményítőt, egyneművé keverjük.

Összeállítás:

A sütőt 190 fokra melegítjük.

A tésztabucit 4 vagy 8 részbe vágjuk, attól függően, mekkora galetteket szeretnénk.

A kiadagolt tésztát kb ½ cm vastagra nyújtjuk, kör alakra formázzuk. A közepére halmozunk a töltelékből, majd a széleit rusztikusan körben, fészekszerűen felhajtogatjuk. A közepére sorakoztatjuk az 1/3 rész epreket, majd a széleket tojással lekenjük. Megszórhatjuk darabolt mandulával, pisztáciával. A forró sütőben addig sütjük, amíg a szépen megpirul, kb 15 perc.

Tipp: Vanília vagy joghurtfagylalttal kínáljuk, a siker biztosan nem marad el!

Jó étvágyat!

További receptek

Az ezerarcú csokoládé mousse

Az ezerarcú csokoládé mousse

Az ezerarcú csokoládé mousse Csokoládé rajongó lévén személy szerint soha nem tudnék nemet mondani egy könnyed, de mégis karakteres, csokoládé desszertre sem. Akár egy finom vacsora lezárásaként, akár csak egy délutáni gasztronómiai kalandozásként bátran ajánlom a következő mousse alapreceptet, amelyet nagyon jól lehet kombinálni fűszerekkel, alkoholokkal, gyümölcsvelővel, de önmagában is szuper.

Epres-rebarbarás galette 2

Epres-rebarbarás galette

Epres-rebarbarás galette A galette az omlós tészták családját képviseli, egyfajta pite, általában nyitott, fészekszerűre formázott tésztakosárban változatos töltelékkel készülő sütemény. Édes és sós variációival egyaránt lehet találkozni, hiszen remekül beválik akár reggeliként, előételként, de persze desszertként is, vagy csak úgy, délutáni kávé mellé.

Pisztáciás epres „blondie”

Pisztáciás epres „blondie”

Pisztáciás epres „blondie” Ez a süti a brownie fehércsokis változata. Ilyenkor nyár elején már nem annyira kívánjuk a testesebb, csokis süteményeket, erre lehet egy szuper alternatíva ez a változat. Talán még nem annyira elterjedt, de piros gyümölcsökkel gyorsan bevethető jolly joker. Én egyébként is preferálom a könnyű, variálható süteményeket, nos, hát ez biztosan az. Készülhet […]

Bazsalikomos-epres panna cotta

Bazsalikomos-epres panna cotta A panna cotta az egyik leggyorsabban, legkönnyebben elkészíthető desszert otthoni körülmények között, tulajdonképpen a legnehezebb a hűtési idő kivárása, ami nagyjából 3-4 óra. Igazi jolly joker finomság, nyáron szezonális gyümölcsökkel, télen akár fahéjas, almás, gyömbéres, szilvás, vagy karamelles ízvilággal is nyerő.

Szilvás-mákos, és fahéjas - Rugelach

Szilvás-mákos, és fahéjas – Rugelach

Szilvás-mákos, és fahéjas – Rugelach A rugelach a lehető legegyszerűbb változata a házi péksüteményeknek, tésztája pillanatok alatt elkészül, nem kell hajtogatni, keleszteni, gyakorlatilag elronthatatlan. Vajjal és krémsajttal készül, könnyű, roppanós a tésztája, és nagyon sokféle töltelék jól áll neki, legyen az csokoládé, dió, mák, baracklekvár, pirosgyümölcsös lekvárok, fahéj vagy más fűszerek. Nem utolsó szempont, hogy […]

Crem brule

A Créme brulée nehéznek és bonyolultnak tűnik, pedig nem az!

Créme brulée A créme brulée nehéznek és bonyolultnak tűnik, pedig nem az: elkészítése sokkal egyszerűbb, mint egy főzött vaníliakrém, hiszen amíg ott figyelni kell a hőfokra, nehogy a tojás kicsapódjon, itt gyakorlatilag összekeverjük az összetevőket és mehetnek a sütőbe. Itt inkább bizonyos eszközök hiánya okozhat gondot, hiszen például a karamellréteget a leghatékonyabban szakácsfáklyával tudjuk létrehozni, […]