Epres-rebarbarás galette
A galette az omlós tészták családját képviseli, egyfajta pite, általában nyitott, fészekszerűre formázott tésztakosárban változatos töltelékkel készülő sütemény. Édes és sós variációival egyaránt lehet találkozni, hiszen remekül beválik akár reggeliként, előételként, de persze desszertként is, vagy csak úgy, délutáni kávé mellé.
A nyári idénygyümölcsöknek nagyon jól áll, a klasszikus meggyes, almás, szilvás, vagy más pirosgyümölcsös piték alternatívájaként működhet. Rusztikusabb formájával azonnal meghódítja szívünket, majd amikor megkóstoljuk, tényleg azt érezzük, elmerülünk az ízek sokféleségében.
Természetesen az eperszezon közepén még ennek a süteménynek is ez a gyümölcs a főszereplője, kiegészülve a másik, talán még nem annyira bátran használt rebarbarával. Én mindenkit bíztatok, hogy próbálja ki, jól működik eperrel, szederrel, almával, fűszerek közül a gyömbér, rózsabors, fahéj, vanília áll jól neki. Ennél a receptnél a számomra nagy kedvenc gyömbért használtam. A fotózás kedvéért még egy kis áfonyával is megszórtam, nem rontotta el J
Amire érdemes figyelni, hogy ez a típusú tészta akkor marad finom omlós, ha hidegen dolgozunk vele, tehát nem szabad sokáig gyúrni, kezünk melegétől ne puhuljon vissza, épphogy álljon össze. Nyújtás-formázás esetén is gyorsan dolgozzunk, töltsük, lekenjük, és már mehet is a sütőbe.
Omlós tészta, hozzávalók 4 közepes vagy 8 kisebb galette-hez:
- 300 g finomliszt
- 200 g vaj
- 25 g kristálycukor vagy nádcukor
- 0,5 g tengeri só
- 1 kávéskanál hideg tejföl
A tészta hozzávalóit a tejföl kivételével késes robotgéppel vagy kézzel gyors mozdulatokkal morzsásra dolgozzuk, majd a tejfölt is hozzáadva összeállítjuk a tésztát. Cipót formázunk, majd fóliába csomagolva 1 órát hűtőben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket:
- 400 g eper
- 300 g rebarbaraszár
- 1 cm gyömbér, esetleg ½ kávéskanál gyömbérpor
- 75 g nádcukor
- 10 g étkezési keményítő
Az epret megmossuk, csumázzuk, negyedekbe vágjuk. A megmosott rebarbaráról hosszában lehúzzuk a keményebb külső réteget, héjat, majd kisebb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, gyömbért, és 1 perc alatt összeforraljuk, de ne essen össze a rebarbara! A tűzről levesszük, hozzáadjuk a negyedelt eprek 2/3 részét, majd hűlni hagyjuk. Hozzászórjuk a keményítőt, egyneművé keverjük.
Összeállítás:
A sütőt 190 fokra melegítjük.
A tésztabucit 4 vagy 8 részbe vágjuk, attól függően, mekkora galetteket szeretnénk.
A kiadagolt tésztát kb ½ cm vastagra nyújtjuk, kör alakra formázzuk. A közepére halmozunk a töltelékből, majd a széleit rusztikusan körben, fészekszerűen felhajtogatjuk. A közepére sorakoztatjuk az 1/3 rész epreket, majd a széleket tojással lekenjük. Megszórhatjuk darabolt mandulával, pisztáciával. A forró sütőben addig sütjük, amíg a szépen megpirul, kb 15 perc.
Tipp: Vanília vagy joghurtfagylalttal kínáljuk, a siker biztosan nem marad el!